Már régóta játszadoztam a gondolattal, hogy én is kipróbálnám a csíráztatást. Még anno az orvosin hallgattam végig egy előadást róla táplálkozástudományból, illetve szóba került a Táplálkozás és a rák című kurzuson is elég gyakran, és minden előadó csak dicsérte. Aztán végül letettem róla, macerának tűnt csak, abban sem voltam biztos, hogy ízleni fog, meg nem akartam – ahogy egy csoporttársam megfogalmazta- a „fűzabálók” közé tartozni.
Tavaly Kedves anyukája azonban vett egy csíráztatót, és nagyon lelkesen beszélt róla. Rendbejött a vérnyomásuk, és azt mondta sokkal energikusabbnak érzi magát. Megkóstoltam egy retek csírát, és az egyik kifogásomat már ki is húzhattam, mert ízlett. Végül csak letettem róla azzal a címszóval, hogy nekem erre nem lenne időm. Pár hónappal később aztán ismét eszembe jutott, és Kedvesnek is egyre többször mondogattam mi lenne ha… aztán most névnapomra kaptam egy csíráztató tálat.
Nem nagy fáradtság, tényleg 2 perc alatt meg lehet csinálni az átöblítést reggel, meg este, az egyetlen buktató az lehet, hogy elfelejti az ember. Ennek kivédése okán, beállítottam a telefonomat minden nap reggel és este nyolc órára, hogy szóljon rám.
Görög széna-, és mustármagot kaptam a tál mellé, így első körben azokról tudok írni, azokról van személyes tapasztalatom. De miért is jók ezek a csírák?
Görögszéna
- A görögszéna- csíra nagyon sok lecitint tartalmaz, ami a központi idegrendszerre van jótékony hatással. Regenerálja az idegsejteket, és segíti az emlékek előhívását.
- Ezen kívül – elvileg- csökkenti a lázat, a koleszterinszintet optimalizálja, és serkenti az inzulintermelést, de ezt magamon még nem tapasztaltam.
- Az viszont tény, hogy a gyomorsavat csökkenti, és köhögéscsillapítóként is lehet használni.
- Mint minden csírában, ebben is rengeteg antioxidáns van, ami védi a szervezetünket, és segíti a méregtelenítést, erősíti az immunrendszert.
- Olvastam karcsúsító hatásáról is, mivel vízhajtó hatása is van, sajnos ezt sem tapasztaltam még.
- A-, B-, C-, D-, E- vitamintartalma kiemelkedő, és állítólag kollagén tartalma miatt a mell növekedésében is szerepet játszik.
- A szoptató anyukáknak jó hír, hogy a tejtermelést is fokozza.
Aki nem szereti a kesernyés ízt, az a csíráztatás 3. napján fogyassza inkább a növényt, ahogy telik az idő, egyre keserűbb lesz. Az ízét én a cukorborsóhoz tudom hasonlítani, tényleg minimális kesernyés utóízzel. Eleinte meg kell szokni az első pár kanálnál, de utána szabályosan kívánja a szervezet. Innen is sejtem, hogy jót tesz vele. 🙂
Aki bővebben szeretne utána olvasni:
Mustárcsíra
Mustármagból kevesebbet csíráztattam, és kevesebbet ettem is. Ennek a legfőbb oka, hogy az első két alkalommal kudarc ért, mivel elnyálkásodott az egész, hiába csináltam mindent úgy, ahogy a csomagoláson írták. Próbáltam úgy, hogy naponta többször átmostam, hátha akkor „megmenthetem” őket, de így is a kukában landolt. Ezek után már sem kedvem, sem türelmem nem maradt, hogy újra belevágjak. Egyik este azonban egy fórumon találtam egy jó tippet. Nem szabad előtte beáztatni, csak napi 3-4szer kell lefújni kis vízpermettel, és így már jó volt. Kicsit erős az íze, és tényleg oda kell figyelni a mennyiségre, mert inkább megfázós időszakokra ajánlják csak, és túl nagy mennyiségben meghajt. Kész szerencse, hogy most pont ilyen nátha-veszélyes időszakban vagyunk. 🙂
- Segít legyőzni az influenzát, mivel erős vírusölő hatásáról ismert
- Csillapítja a lázat
- Javítja a keringést, különösen a szív koszorúereire van jó hatással
- Az ízületi panaszokat enyhíti
- Csökkenti a koleszterin szintet
- Kismamáknak ajánlott egy kis csipetnyit enni várandóságuk alatt, mert a méhlepény egészséges fejlődését segíti
Forrás: itt
Hogy teljesen őszinte legyek, nem tudom előre megjósolni kire milyen hatással lesz, kiben milyen érzéseket kelt. Én tudom magamról, hogy amióta az étkezéseim része, sokkal energikusabb vagyok, jobban bírom az éjszakázásokat, és nem kaptam el az influenzát.
Nem azt mondom, hogy most azonnal mindenki rohanjon a boltokba, és fosszuk ki a magos polcokat, és csíráztassunk orrba-szájba, de mindenképpen érdemes kipróbálni, minél többfélét, minél több módon, főleg most, hogy Közeleg a tél… ( :)GoT:) ) , én százszor inkább eszem a kis csíráimat, mint az agyonkezelt kényszerérlelt zöldségeket a boltokból.
Szívesen meghallgatnám tapasztalataitokat, véleményeteket, ötleteiteket még a témával kapcsolatban!
Köszönöm, hogy erre jártál!
Puszi: Niki
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: